Det finns flera fördelar med lokala idrottsföreningar. Idrotten ger nämligen inte bara arbetstillfällen utan också en sysselsättning samt ett lyft för staden som helhet.

Fler arbeten

När en idrottsförening först startar är det inte säkert att det blir så många nya arbeten. Men tids nog kommer det att behövas personal som sköter anläggningen, tränare och mycket annat. När idrottsföreningen växer kommer det att behövas mer personal och det ger både vuxna och ungdomar chans att tjäna lite mer pengar, antigen året runt eller i form av sommarjobb.

Fler sysselsättningar i kommunen eller på orten

En lokal idrottsföreningen ger också fler sysselsättningar där föreningen finns. Både barn och vuxna får möjlighet att utöva en helt ny idrott som kanske inte har funnits i närheten tidigare. Det leder ofta till att färre ungdomar driver runt på stan och hittar på dumheter. Ofta kan de också få bättre sammanhållning när de börjar idrotta tillsammans. När det dyker upp fler idrotter kan man också märka att mobbning med mera minskar i skolor och bland gäng.

Ett lyft för staden

Ju mer som finns att göra i en stad eller på en ort, ju mer positivt är det. Det visar helt enkelt att det finns ett stort urval av hobbies med mera och det kan speciellt vara lockande för inflyttande. När en lokal idrottsförening blir lite större och börjar tävla kommer ortens namn också ut betydligt mer och den kommer att synas på kartan på ett helt annat sätt. Det är många gånger mer lockande för en stad att bli känd för att ha ett bra hockeylag, duktiga ryttare med mera, än att vara berömd för att ha en staty eller för att en avliden konstnär bott där tidigare. Det kan alltså vara lönsamt för kommunen att satsa lite pengar på föreningen i dess startskede