Många ridklubbar startar just som lokala idrottsföreningar. Det kan till exempel börja med att ett par hästintresserade skaffar häst och stallar upp dem på samma ställe. För att få ihop pengar till att kunna att ha sina hästar i stallet kan de sedan låta kompisar komma och rida för ett par kronor. När allt fler sedan märker att stallet är fint kan de också vilja ha sina hästar där. Då börjar skapandet av föreningen.

Från ridintresserade till ridskola

När stallet har fått flera intresserade och uppstallade hästar kan hästägarna börja skapa olika evenemang i stallet. De kan låta andra komma till stallet på besök och de kan låta familjen komma på besök. När allt fler blir intresserade av att vara i stallet och kanske lära sig rida går det allt mer mot att bli en ridskola. Allra först ska det dock startas en förening.

När det är många människor som befinner sig i ett stall måste det finnas regler och stadgar för hur arbetet ska gå till. Det är då bra att bilda en förening. Genom bildandet av den och tack vare att medlemmarna betalar medlemsavgift samlas det också in lite extra pengar till stallet och hästarna. Man kan också hjälpas åt att köpa in foder, redskap och annat som behövs till hästarna. Dessutom kan man få det lite lättare med tecknande av försäkring med mera.

När en utbildad ridlärare ansluter sig till föreningen och börjar hålla lektioner är det allt mer likt en ridskola. Föreningen kan sedan börja köpa in lektionshästar och registrera sig som just en ridskola hos Svenska Ridsportförbundet. Det är då ännu enklare att få bra försäkringar som täcker ridskolans deltagare.

Litet blir stort

Genom att börja som en liten förening och arbeta sig framåt och uppåt kan ett par deltagare faktiskt till slut bli en stor ridklubb. Det finns alltså möjlighet att gå från intresse till arbetsplats.