När det gäller just lokala föreningar handlar det ofta om olika bollsporter. Men vilka bollsporter finns det egentligen?

Tennis

Tennis är kanske inte en sport man tänker på allra först när man räknar upp bollsporter. Det är inte heller i varje stad eller på varje ort det finns möjlighet att spela tennis. Tennis spelas på en plan som är avdelad med ett nät på mitten. Varje spelare har var sitt racket och meningen är att få över tennisbollen på den andra spelarens sida utan att denne hinner ifatt med sitt racket och kan slå tillbaka bollen.

Fotboll

Fotboll kanske är den allra populäraste bollsporten och det är troligen den det också finns allra flest lokala idrottsföreningar inom. Här spelar man i lag och det handlar om att man ska göra mål i det andra lagets mål. Det är bara målvakten som får röra bollen vid händerna. De andra spelarna ska bara sparka på den med fötterna.

Basket

Även basket är en relativt vanlig bollsport. Även den spelas i lag på en plan. Här ska dock spelarna studsa bollen för att få den framåt eller bakåt och sedan ska den kastas i motståndarlagets korg. Inom basket behöver man inte vara stark eller snabb. Det är dock desto viktigare att spela smart och att vara relativt lång. Målkorgen sitter nämligen relativt högt upp.

Innebandy

Även innebandy är en bollsport som spelas i lag. Här använder varje spelare en klubba för att passa bollen, skjuta den i mål med mera. Innebandy spelas ofta i mindre lokala lag och föreningar. Det går helt enkelt ut på att göra så många mål som möjligt.

Biljard

Tro det eller ej, men även biljard är en form av bollsport. Det finns flera lokala föreningar som just erbjuder möjlighet att spela biljard i olika varianter. Alla har inte ett biljardbord hemma, och föreningen ger en bra möjlighet att prova på det.